KİFOZ NEDİR?

Omurga; boyun bölgesindeki cervical, sırt bölgesindeki torakal, bel bölgesindeki lumbar, leğen kemiği bölgesindeki sakral ve coccygeal vertebralardan oluşur. Omurganın doğal kavisi gereği sırt ve kalça bölgesi hafif şişkin, boyun ve bel bölgesi ise hafif çukurdur. Omurganın torakal (sırt) bölümündeki eğimin 50-55 dereceden fazla olması extreme kifoz olarak tanımlanır.

Kifoz (kamburluk) doğuştan olabileceği gibi yaşanan bazı rahatsızlıklar ya da duruş bozuklukları sonucunda da ortaya çıkabilir.

Kifoz rahatsızlığı bulunanlarda kürek kemikleri birbirinden uzaklaşır , omuzlar öne doğru eğilir ve yandan bakıldığında baş vücuda göre öndedir. Sırt ve karın kasları güçsüz ,  pectoral kasları (göğüs bölgesi) ise gergin ve sıkışmıştır. Bu kişiler genelde sırt ve boyun ağrılarından şikayetçidirler.  Ayrıca ileri seviyede nefes problemleri de yaşayabilirler çünkü omurganın öne doğru eğilmesiyle göğüs kafesi ve iç organlar sıkışır.

Kambur durmakla kifoz rahatsızlığına sahip olmak aynı şey değildir. Fakat kambur durmak kişiyi kifoz olma sonucuna götürebilir.

Eğer kambur durduğunuz farkındalığına vardıysanız önce bunu bir rahatsızlık/duruş bozukluğu olarak kabullenmeniz çok önemlidir. İlk olarak bir doktora görünmek faydalı olacaktır. Doktorunuz ameliyat ya da fizik tedavi aşamasına gelmediğiniz kanısına varırsa çok yüksek ihtimalle egzersiz önerecektir. Bu durumda uzman bir eğitmen eşliğinde pilates yapmanız harika bir başlangıç olabilir.. Pilates te özel egzersiz teknikleriyle gergin kaslar grupları esnetilip, uzun kas grupları güçlendirilerek duruş bozuklarının ilerlemesi engellenebilir hatta iyileşme sağlanabilir.